2012. november 13., kedd

Nevem: Közöd?! Jelszavam: *

*A főnök csak ne kukkoljon!


Amerikai módi sok munkahelyen a munkavállalók közösségi azonosítóinak kizsarolása, de néhány állam ezt már törvényben tiltja. Most Kalifornia is meghozta saját jogszabályát.

A közösségi oldalaknak jó és rossz oldaluk egyaránt van... Segít fenntartani a kapcsolatot ismerőseinkkel, új ismerősöket is szerezhetünk, értesülhetünk és értesíthetünk másokat különböző eseményekről, kiírhatunk magunkból jót és rosszat a falra, amit ismerőseink láthatnak, ha mi úgy akarjuk. Ám mi van akkor, ha valaki a mi jelszavunkkal belép a saját oldalunkra, és olvasgatja a kiírásainkat?! Mi van akkor, ha ez a valaki a főnökünk?!


Az Amerikai Egyesült Államokban sok cég kötelezte munkavállalóit, hogy megadják saját felhasználónevüket és jelszavukat, mert ha nem, irgum-burgum, ihaj-csuhaj, szóval kirúgják.

"Californication"

Illinois és Maryland után Kalifornia állam is úgy döntött, hogy jobb törvényi keretbe foglalni, mit szabad és mit nem... A törvényjavaslat a munkaadók szocális médiahasználatáról várhatóan 2013. január 1-től lép érvénybe, és megtiltja a munkáltatóknak a munkavállalók személyes felhasználóneveihez vagy jelszavaihoz való hozzáférését.

Őrző-védő szolgálat - Facebook


A Facebook is próbálja védeni felhasználói fiókunkat. Eron Egan, a Politikai Osztály Magánéleti Hivatalának vezetője nyugtat meg minket egy kiírásában, miszerint azon dolgoznak, hogy a munkáltatók vagy mások ne férjenek hozzá profilunkhoz. Ezt elkerülendő, a felhasználási feltételekben szerepel, hogy tilos kiadni bárkinek a jelszót. Felhívják a figyelmünket, hogy nincs olyan törvény, amely ilyesmire kötelezhetne, sőt, jogunk van megtartani magunknak a jelszavunkat. A Facebook emberei megteszik akár a jogi lépéseket is az olyan szervezetek ellen, akik kényszerítenek valahogy a jelszó kiadására.

Információs önrendelkezés

Magyarországon is van adatvédelmi törvény, a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. Ennek pl. a 60. §-a kimondja, hogy a "személyes adatok védelméhez való jog érvényesülése érdekében a Hatóság adatvédelmi hatósági eljárást indíthat", és a "Hatóság adatvédelmi hatósági eljárást indít, ha a bejelentésen alapuló vizsgálat alapján vagy egyébként valószínűsíthető a személyes adatok jogellenes kezelése, és a jogellenes adatkezelés
a) személyek széles körét érinti,
b) különleges adatokat érint, vagy
c) nagy érdeksérelmet vagy kárveszélyt idézhet elő."

A háborítatlan magánélethez való jog alkotmányos alapjog. Személyes adatok csak alkotmányos eszközökkel gyűjthetők vagy a beleegyezésünkkel, tehát ha a munkáltató kérné tőlünk mondjuk a Facebook azonosítónkat, az törvénytelen, és nem szabad hagynunk, hogy nyomást gyakoroljanak ránk. Ilyen esetben az illetékes hatóságokhoz kell fordulnunk.


Forrás: pcworld.hu - Üzlet / IT-védelem rovat: Kalifornia: tilos lesz közösségi azonosítókat kizsarolni a munkavállalókból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése