2012. november 17., szombat

Kiterjesztett valóság órába zárva

Az okostelefonok után itt van az "okos-karóra". Egy újabb kütyü, amit most a Google dobna piacra.
A szabadalmi kérvény és a tervek már megvannak, lassan csak a gyártás van hátra, hogy mi, telhetetlen fogyasztók egy újabb készülékkel villoghassunk a világ szemei előtt. Ez pedig nem más, mint egy óra. Most a kedves olvasó mondhatná, hogy sok embernek van órája. Igen ám, csakhogy ez egy különleges óra, általa kiegészül az eddig érzékelt valóság, s az élet egy magasabb észleletű szférájába visz minket...
A marketing szöveg után nézzük meg, hogy miről is van szó.

Smartphone, smart TV... smart-watch?

A smart-watch "okos-karóra", azaz egy intelligens karóra kommunikál (vezeték nélkül) a telefonunkkal, amely pl. épp a táskában piheg, de az órán látjuk, ha üzenetünk érkezik vagy hívnak minket, ekkor a másik fél azonosságát kijelzi a kis szerkezet. Ez önmagában nem nagy dolog, hasonló eszközt már más cégek is piacra dobtak évekkel ezelőtt. Amiben ez másabb, hogy az okostelefonokhoz hasonlóan képes plusz információkat megjeleníteni a miniképernyőjén, melyben digitális kamerája is fontos szerepet játszik.

smart-watch
A képen látható, hogy az óra védőüvege felhajtható, ezt követően pedig kihajtható egy kis kijelző. Tegyük fel, hogy egy boltban vásárolunk. Az óra alapvető információkkal képes minket ellátni egy felismert terméket illetően. Ez igen hasznos funkció, de én személy szerint nem bíbelődnék ennyit egy kis kijelzővel, akkor már inkább előkapnám a telefonomat. Persze a technika-őrültek biztosan örülnek majd neki. Minden bizonnyal szép és hasznos termék lesz.

On the "SPOT"

Microsoft SPOT
A ketyere SPOT technológiával van ellátva, ez feloldva annyit tesz: Smart Personal Object Technology, lefordítva "Okos Személyi Tárgy Technológia". A Microsoft kezdte el annak idején kifejleszteni a személyre szóló háztartási elektronikai és egyéb eszközök terén, melyeket "smart" szoftver és hardver tett sokoldalúan felhasználhatóvá. 2004-ben több óragyártó céggel együtt alkotott ilyen órákat, de például kávéfőző is készült ezzel a technológiával.


Melitta ME1MSB Coffeemaker

Az USA-ban használható órák nem voltak sikeresek, végül 2008-ban lezárult ez a korszaka a cégnek.

Bloototh-karóra

A japán Seiko is próbálkozott hasonlóval még 2006-ban. Bluetooth szabványt támogató mobiltelefonokkal tudott kommunikálni a kifejlesztett eszközük.


Az óra sok egyéb mellett még a mobiltelefon akkujának állapotát is jelezte, és egy mellékelt szoftver mobilra való feltelepítése után a karórába automatikusan áttöltődtek a sms-k. Bővebben itt (is) lehet olvasni még róla.



A Microsoft és a Seiko bukása után kíváncsian várom, hogy a Google órája mennyire fogja az emberek szívébe lopni magát. De azért ne ragadjunk le rögtön az óráknál, a Google egyéb kütyükre is gondolt, még korábban tervezett egy übercool szemüveget is.

Kiterjesztett valóság

Google's Project Glass glasses
A kereső cég nem ragad le egyetlen fajtájú terméknél, valójában a "Project Glass glasses" után következett a "smart-watch". Az okostelefonokhoz, táblagépekhez hasonlóan ezeknél az eszközöknél is még inkább újraértelmeződik a valóság fogalma, mondhatni kiegészül, ez már kiterjesztett valóság. Az óra és a valóságot térképpel, videotelefonálással kibővítő szemüveg ugyanazzal az intelligens üveggel rendelkezik. A smart-watch tartalmaz egy processzort, vezeték nélküli adót, kamerát és az átlátszó, kihajtható képernyőn adatokat lehet megjeleníteni. A Google szemüvegéhez hasonlóan ez a kütyü is képes lesz a hely és környéke meghatározására a GPS és a kamera kombinációjával, és így plusz adatokat tud megjeleníteni akár egy feltűnő tereptárgy környékéről is. Hogy a telefonon kívül az óra és a szemüveg tud-e majd egymással kommunikálni, most még nem egyértelmű, de gondolom a cég erre is megtalálja majd a megoldást. A bolti forgalomba kerülés időpontját még egyik eszköznél sem lehet tudni. De az okos-szemüveget már meg is nézhetjük működés közben ezen a videón:


Nem csalás, nem ámítás, ez valóság. Vagy legalábbis az lesz, ha egyszer kikerül az X-laborból a boltok polcaira. Annyi bizonyos, hogy kellőképpen elirigyelték a Terminátor látásmódját ahhoz, hogy valamilyen formában megvalósítsák azt. A Google laborjában sok sci-fi jellegű ötleten dolgoznak (mint pl. a smart-watch is). Lehet, hogy ami ma még álom, holnap már (kiterjesztett) valóság lesz.


Forrás: [origo] techbázis: Órába zsúfolja okostelefonunkat a Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése